L-carnitine wat is het

L-carnitine wordt gevormd in de lever, nieren en hersenen van mens en dier, uit de essentiële aminozuren lysine en methionine.1 Het grootste deel ervan, ongeveer 95%, wordt opgeslagen in het hart en de skeletspieren.2 Het lichaam produceert slechts ongeveer 25% van de dagelijkse behoefte aan de stof.3 Een deel van de stof wordt uit de voeding opgenomen. Door het steeds hogere ritme van het moderne leven, stress en meer lichamelijke activiteit wordt aanvulling met carnitine supplementen echter aanbevolen.

De belangrijkste voedingsbron van dit product is rood vlees, waaronder rund-, varkens- en lamsvlees. Honderd gram rauw rood vlees geeft maar liefst 140-190 mg L-carnitine.4 Na het koken van het vlees wordt het gehalte echter iets minder. Er zijn vier verschillende vormen van carnitine beschikbaar voor supplementatie: L-carnitine, propionyl-L-carnitine, L-carnitine-L-tartraat en acetyl-L-carnitine.

Wat doet l carnitine?

L-carnitine vervult vele belangrijke functies in het menselijk lichaam: het verhoogt de geestelijke en lichamelijke energieproductie, verhoogt de weerstand tegen stress, bevrijdt het lichaam van gifstoffen, verlaagt het triglyceridengehalte in het bloed, stimuleert de weefselregeneratie, stimuleert de hersenfunctie en heeft een antioxiderende werking. In dit artikel zullen we ons concentreren op de eigenschappen van het product die atleten interessant zullen vinden om te weten.

Energieproductie in het lichaam:

L-carnitine bevordert het transport van vetzuren uit vetdepots naar de spiercellen, waar ze worden omgezet in energie: ze worden gebruikt als brandstof om ATPadenosine tri fosforzuur, een universele energiebron – aan te maken.

Eenvoudig gezegd gebruikt het lichaam carnitine om vet om te zetten in energie.

Carnitine speelt een sleutelrol in dit proces. Zonder carnitine kunnen vetzuren de membranen van cellulaire mitochondriën niet passeren om zelfstandig in energie te worden omgezet.

Theoretisch kan het supplement juist vanwege deze rol als vetverbrander worden beschouwd, maar dit is betwistbaar, aangezien onderzoek deze vraag niet duidelijk heeft beantwoord.

Verhoogde fysieke activiteit en uithoudingsvermogen:

Pas in 2011 werd voor het eerst aangetoond dat suppletie met carnitine niet alleen de spierinhoud verhoogt, maar ook de spierstofwisseling verandert en de fysieke prestaties verbetert.

Bovendien is uit een gezamenlijk onderzoek van wetenschappers van de Russische Staatsacademie voor Lichamelijke Opvoeding, de Universiteit van Californië en de Universiteit van Oregon gebleken dat de verhoogde concentratie van vrije Carnitine in de cellen als gevolg van suppletie een positief ergogeen effect kan hebben, waarvan de omvang afhangt van de dosis en de toedieningsweg van carnitine preparaten.

Spierbescherming en herstel na de inspanning:

Bovendien hebben andere studies aangetoond dat L-carnitine ook een positief effect heeft op het herstel na de inspanning. Sommige studies met L-carnitine hebben aangetoond dat het de spierpijn na het sporten verlicht.

Een andere studie, waarbij gebruik werd gemaakt van magnetische resonantiebeeldvorming, toonde aan dat de spieren van atleten in de groep waarvan de deelnemers twee gram carnitine innamen (een dagelijkse dosis) bestand waren tegen afbraak, in tegenstelling tot deelnemers in de groep die een placebo kreeg.9 L-carnitine bleek de omvang van de schade aan de spiercellen te verminderen.

l-carnitine wanneer innemen ?

Het interessante aan dit supplement is dat het zowel kan worden gebruikt bij het afslanken als bij het opbouwen van spiermassa.

Tijdens het drogen:

Als je carnitine gebruikt tijdens je droogperiode, zal het je helpen vet te verbranden omdat het als een extra energiebron zal worden gebruikt – een mechanisme dat we al hebben besproken.

Als je spiermassa opbouwt:

De meeste mensen willen niet alleen meer massa, ze willen spieren zonder vet. Daarom is supplementatie met carnitine een must tijdens gewichtstoename, aangezien het de vorming van vet helpt te voorkomen en zo zorgt voor de aanwerving van “schone” spieren.

Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat carnitine supplementen een zorgvuldiger gebruik van aminozuren als energiebron kan bevorderen, waardoor mogelijkheden ontstaan voor nieuwe eiwitsynthese. Dit effect kan een verklaring zijn voor het vermogen van carnitine om de spiermassa te vergroten, zoals aangetoond in dier- en humane experimenten.11

Een studie uit 2006 toonde aan dat drie weken L-carnitine en L-tartraat supplementen het aantal androgeenreceptoren in spiervezels met 15% deed toenemen. Dit resulteerde op zijn beurt in een verhoogde gevoeligheid van de spieren voor androgenen (testosteron). Van testosteron daarentegen is bekend dat het spiergroei teweegbrengt en de spiermassa doet toenemen. Een onverwachte kwaliteit voor een ‘vetverbrander’ zoals veel mensen denken, nietwaar?

Hoe neem ik l-carnitine?

Zoals hierboven vermeld, is er een breed scala aan supplementen met carnitine verkrijgbaar. L-carnitine-L-tartraat is het meest aanbevolen supplement om de atletische prestaties en het vermogen te verhogen. De dagelijkse dosis varieert van 1000 tot 4000 mg.

Het supplement werkt zeer goed samen met alle soorten vetverbranders en versterkt zelfs hun werking. Het wordt aanbevolen om na de training of in de loop van de dag in te nemen bij de maaltijd en bij koolhydraat- of eiwitrijk voedsel. Een typische dagelijkse dosis L-carnitine varieert van 500 tot 2.000 mg.

Acetyl-L-carnitine moet volgens een iets ander patroon worden ingenomen. Omdat acetyl-L-carnitine beter wordt opgenomen op een lege maag, kan het beter tussen de maaltijden door worden ingenomen, samen met andere vetverbrandende producten. De aanbevolen dosering is 630 – 2500 mg.

Conclusie

Ongeacht je sportieve doelen, zal het nemen van carnitine je helpen er beter uit te zien, omdat het zowel de vetverbranding als de spiertoename verbetert. Dit is de reden waarom sportvoedingsdeskundigen en supplementenspecialisten atleten sterk aanraden om carnitine in hun voedingsschema op te nemen. Met de juiste aanpak zullen de resultaten niet lang op zich laten wachten.

De artikelen op onze site zijn uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Wij raden niet aan de artikelen te gebruiken als medische aanbevelingen. Als u besluit voedingssupplementen te nemen of uw voeding ingrijpend te wijzigen, raadpleeg dan vooraf een specialist.

Door admin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.