Aminozuren - Wat u moet weten

Aminozuur, wat u moet weten over aminozuren: hoe deze te kiezen, bereiden en bewaren. Waarom zijn ze nodig, hoe bepaal je het type, de vorm en de dosering

Als u geïnteresseerd bent in sportvoeding en gezondheidssupplementen, kijk dan uit naar aminozuren. Het zijn de kleine bouwstenen waaruit organen, spieren, pezen, huid en zelfs haar zijn opgebouwd.

Aminozuren kunnen worden ingenomen om de spiermassa en -kracht te vergroten, het cognitieve vermogen te verbeteren of een anti-stresseffect te veroorzaken. In het verleden kwamen aminozuren uitsluitend uit voedsel. Nu is het mogelijk de behoefte daaraan gedeeltelijk op te vullen met supplementen.

Ik ben mede-eigenaar van een keten van sportvoedingswinkels. Ik zal je vertellen welke soorten en vormen aminozuren er zijn, en hoe je ze op de juiste manier kunt bereiden en bewaren.

Welke groepen aminozuren zijn er en wanneer moet je ze innemen

Een tekort aan zelfs maar één bouwsteen kan uw gezondheid verslechteren en leiden tot ernstige biochemische en fysiologische stoornissen in uw lichaam. Daarom is het beter aminozuursupplementen te nemen wanneer u lichamelijk of geestelijk belast bent, maar de verhoogde behoefte niet tijdig uitsluitend uit voedsel kunt aanvullen.

Er zijn drie groepen aminozuren: substitueerbare, essentiële en voorwaardelijk essentiële.

Vervangbare stoffen kunnen door het lichaam worden aangemaakt. De onontbeerlijke stoffen worden niet zelf gesynthetiseerd, maar komen met het voedsel het lichaam binnen. Voorwaardelijke niet-essentiële aminozuren kunnen op zichzelf worden gesynthetiseerd, in aanwezigheid van essentiële aminozuren.

Er zijn verschillende optimale perioden voor de inname van aminozuren. Tijdens de training helpen aminozuren de atletische prestaties, de spiergroei en de spierkracht te verbeteren, en de herstelprocessen na de training te versnellen. Tijdens diëten en magere perioden helpen aminozuren spieren en gezondheid te behouden door gedwongen uithongering, en versnellen zij het proces van vetverbranding. Tijdens perioden van geestelijke belasting zullen aminozuren de intellectuele prestaties verhogen en overmatige psycho-emotionele stress verminderen.

Het is beter om een arts te raadplegen als u twijfels heeft

De neveneffecten van aminozuren zijn een mythe. Zelfs als u de dosis overschrijdt, zult u uzelf niet schaden. Het slechtst mogelijke effect is geldverspilling, aangezien uw lichaam niet meer dan 5-6 gram aminozuren per uur kan opnemen.

Maar zelfs in dit geval zijn er uitzonderingen op de regel. Er zijn zeldzame genetische afwijkingen, chronische ziekten en stofwisselingsstoornissen van specifieke voedingsstoffen die kunnen optreden wanneer aminozuren regelmatig in hun pure vorm worden ingenomen. Daarom kunt u, als u zich hierover zorgen maakt, het beste uw arts raadplegen voordat u aminozuren gaat gebruiken.

Wat is het verschil tussen individuele aminozuren en een aminozuurcomplex

Er zijn twee soorten aminozuursupplementen: enkelvoudige en complexe aminozuren.

Complex supplementen zijn een alternatief voor eiwitten. Ze bevatten geen lactose en worden snel opgenomen, waardoor het lichaam alle essentiële aminozuren in optimale verhoudingen binnenkrijgt. Veel complexen zijn ook verkrijgbaar in tabletvorm, zodat ze handig zijn voor mensen die geen tijd willen besteden aan het bereiden van shakes.

Afzonderlijke aminozuursupplementen bevatten gewoonlijk één werkzaam bestanddeel per keer. Ze worden gebruikt om punt-biologische processen te controleren en te verbeteren: spiergroei, vetverbranding, uithoudingsvermogen.

Welke dosering moet ik volgen?


BCAA is een van de beste aminozuurcomplexen voor het verkrijgen en behouden van spiermassa. Neem 30-40 minuten voor en direct na de training 5 gram van het product.

Creatine is een aminozuur dat de spierkracht en het uithoudingsvermogen verhoogt. In de laadperiode (de eerste zeven dagen) neemt u drie- tot viermaal daags 5 gram van het aminozuur, en in de onderhoudsperiode neemt u dezelfde hoeveelheid tweemaal daags. Gebruik het product ‘s morgens, voor en na de training, en voor het slapen gaan.

L-carnitine is een veilig product om vet te doen bezinken en om te zetten in pure energie voor de training. Neem driemaal daags 0,5-0,75 milligram van het product.

L-arginine zorgt voor een krachtige pompwerking – een scherpe stoot bloed naar de spieren, wat resulteert in een verhoogde druk in de bloedvaten en de spiercellen, en verbetert ook de erectiestoornis. Een enkele portie is 3-6 gram. Neem het aminozuur 30-40 minuten voor en na lichamelijke activiteit en voor het slapen gaan in. Voor een groter effect neemt u het in combinatie met citrulline.

Citrulline is een krachtige stikstofdonor en regenererend middel. Neem 30-40 minuten voor de training en voor het slapen gaan 6 gram van dit aminozuur. Het wordt aanbevolen te combineren met arginine en creatine.

Alanine vermindert spiervermoeidheid en bevordert het herstel na trainingen en blessures. Neem gedurende de eerste week driemaal daags 6 gram van het product. Daarna moet u de kuur voortzetten en de eenmalige dosis verlagen tot 2 gram.

Glutamine is een doeltreffend ingrediënt dat de spieren helpt beschermen tegen katabolisme – de enzymatische afbraak van complexe organische verbindingen. Neem op trainingsdagen 30-40 minuten voor en een uur na de training 5 gram van het product. Op andere dagen neemt u het aminozuur in voordat u gaat slapen.

Lysine is een belangrijke voedingsstof, een essentiële voedingsstof voor het lichaam die de spieren helpt regenereren, het zuurstofmetabolisme ondersteunt en de synthese van carnitine bevordert. Twee gram van het product moet driemaal daags worden ingenomen.

Tyrosine is een universeel aminozuur dat kan worden gebruikt om het uithoudingsvermogen te vergroten, vermoeidheid te elimineren, slaappatronen te verbeteren, en de mentale concentratie en stemming te verbeteren. Om slapeloosheid te genezen, neem 1,5 gram voor het slapen gaan. Neem 3 gram voor en na de training om de sportprestaties te verbeteren. Om de cognitieve functies te stimuleren, neemt u twee keer per dag 2-3 gram van het product.

Tryptofaan is een natuurlijk ontspanningsmiddel. Het helpt overmatige geestelijke onrust te verlichten, bevordert het inslapen en verbetert de stemming. Gebruik 0,5 tot 1 gram van dit aminozuur ‘s morgens en voor het slapengaan.

Welke vormen van aminozuren zijn het best te gebruiken

De vorm van het product bepaalt hoe snel het kan worden opgenomen, hoe het kan worden gebruikt en hoe gemakkelijk het is in het gebruik.

Poeder is de meest voorkomende en betaalbare vorm. Dit type supplement heeft veel tijd nodig om te verteren en moet worden gekookt, maar u krijgt wel de hoogste dosering per portie. Tabletten en capsules zijn snel verteerbaar, hoeven niet gekookt te worden, zijn gemakkelijk mee te nemen en op te bergen, maar zijn duurder en de dosering per portie is lager.

Concentraten en dranken zijn de meest biobeschikbare vormen van aminozuren. Vloeibare aminozuren worden snel opgenomen en hoeven niet gekookt te worden. Hun nadelen zijn de hoge kosten en de speciale eisen voor opslag.

Ik zou aminozuurinjecties apart willen vermelden. Het is erg moeilijk om dergelijke producten op de moderne markt van sportvoeding te vinden. Injecties hebben geen significante voordelen ten opzichte van andere vormen en kunnen alleen op aanbeveling van een arts worden gebruikt.

Aminozuursupplementen kunnen per maatschepje worden toegediend en niet langer dan een half uur worden bewaard

Voor de bereiding van de meeste aminozuursupplementen is het niet nodig een shaker of blender te gebruiken. Ze kunnen worden geroerd met een gewone lepel. Bewaar bereide aminozuurdranken niet langer dan een half uur, maar drink ze onmiddellijk na bereiding op. Ik raad ook niet aan vloeibare aminozuren lang na het openen van het blik te bewaren.

Supplementen in poedervorm en tabletten dienen bij een kamertemperatuur van maximaal 25 °C buiten het bereik van zonlicht te worden bewaard. Indien nodig kunnen ze in de koelkast worden gelegd. De houdbaarheid na opening hangt af van de fabrikant, dus deze informatie is te vinden op het etiket.

Waar moet je op letten bij de keuze van aminozuursupplementen

  1. Het is belangrijk de reden vast te stellen waarom je aminozuren gaat nemen, omdat het juiste supplement je de beste resultaten zal geven. Soms is het beter zich te beperken tot een enkel aminozuur of een eiwit te kopen dan veel geld uit te geven aan multicomponent complexen, die duur zijn.
  2. Kies bij voorkeur producten van betrouwbare fabrikanten – namaakproducten geven mogelijk niet de gewenste resultaten en kunnen zelfs schadelijk zijn voor uw gezondheid.
  3. Kies de juiste vorm van het supplement. Tenzij u bereid bent 10-20% extra uit te geven, heeft het geen zin om te veel te betalen voor een vloeistof of tabletvorm. Kies de vorm waarin u zich prettig voelt.
  4. Let op de individuele kenmerken van het supplement. Fabrikanten maken hun product vaak uniek dankzij speciale smaken of productietechnieken of verrijken de formules met extra ingrediënten. In veel gevallen is het gerechtvaardigd extra te betalen voor dergelijke functies.
  5. Aminozuren zijn onmisbaar voor wie een actieve levensstijl leidt en zijn lichaam systematisch beweegt. Aminozuren kunnen echter een gezonde voeding niet vervangen, maar alleen aanvullen.

Door admin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.