7 gezondheidsvoordelen van Kakadu Plum

De Kakadu pruim (Terminalia ferdinandiana), ook bekend als gubinge of bokkenpruim, is een kleine vrucht die voorkomt in de open Eucalyptusbossen in Noord-Australië.

Het is lichtgroen met een pit in het midden, meer dan een halve inch (1,5-2 cm) lang, en weegt 0,1-0,2 ounces (2-5 gram). Het is vezelachtig en heeft een wrange, bittere smaak.

In de traditionele geneeskunde werden Kakadu pruimen gebruikt om verkoudheid, griep en hoofdpijn te behandelen. Ze werden ook gebruikt als antisepticum of verzachtende balsem voor de ledematen.

Meer recentelijk zijn ze erkend om hun hoge voedingswaarde.

Hier zijn 7 gezondheidsvoordelen van Kakadu pruimen.

Zeer voedzaam

Kakadu pruimen bevatten weinig calorieën en zijn rijk aan voedingsstoffen, en vormen een hoogwaardige bron van vezels, vitaminen en mineralen.

Hier is de voedingswaardeverdeling van 100 gram van het eetbare deel van de vrucht (1):

 • Calorieën: 59
 • Eiwit: 0,8 gram
 • Koolhydraten: 17,2 gram
 • Voedingsvezels: 7,1 gram
 • Vet: 0,5 gram
 • Natrium: 13 mg
 • Vitamine C: 3.230% van de Dagelijkse Waarde (DW)
 • Koper: 100% van de DW
 • Ijzer: 13,3% van de DW

Het bevat met name veel vitamine C, een krachtige antioxidant die uw lichaam beschermt tegen schade veroorzaakt door reactieve moleculen die bekend staan als vrije radicalen.

Daarnaast is het een uitstekende bron van koper, dat wordt gebruikt voor de vorming van rode bloedcellen, botten, bindweefsel en belangrijke enzymen, maar ook voor een goede werking van het immuunsysteem en de ontwikkeling van de foetus.

Kakadu pruimen zijn ook rijk aan ijzer, dat essentieel is voor zuurstoftransport door het lichaam en de productie van rode bloedcellen.

Daarnaast zijn ze een goede bron van voedingsvezels, die beschermen tegen constipatie, darmkanker en het prikkelbare darmsyndroom en de gezondheid van de darmen en de bloedsuikerspiegel bevorderen.

Tenslotte leveren Kakadu pruimen kleinere hoeveelheden thiamine, riboflavine, magnesium, zink en calcium, allemaal essentiële micronutriënten voor een goede gezondheid.

Rijkste voedselbron van vitamine C

Kakadu pruimen hebben de hoogste geregistreerde natuurlijke hoeveelheid vitamine C van alle voedingsmiddelen in de wereld. In feite levert 3,5 ounces (100 gram) van de vrucht meer dan 3.000% van je dagelijkse behoefte.

Ter referentie, dezelfde portie sinaasappels bevat 59,1% van de DW, terwijl dezelfde hoeveelheid bosbessen slechts 10,8% van de DW levert.

Vitamine C is een krachtige antioxidant die het immuunsysteem versterkt, oxidatieve stress vermindert, en een rol kan spelen bij de collageensynthese, ijzeropname, gezondheid van het hart, geheugen en cognitie.

Bij volwassenen met hoge bloeddruk bijvoorbeeld, verlaagde een dosis vitamine C van 500 mg de systolische bloeddruk (het hoogste getal) met 4,85 mm Hg en de diastolische bloeddruk (het laagste getal) met 1,67 mm Hg.

Bovendien bleek uit een analyse van 15 studies dat mensen met een dieet rijk aan vitamine C een 16% lager risico op hartziekten hadden dan mensen met een lage vitamine C inname.

Het eten van voedsel met veel vitamine C kan ook helpen bij de absorptie van plantaardige bronnen van ijzer.

Het toevoegen van 100 mg vitamine C aan een maaltijd kan de ijzeropname met 67% verbeteren. Dit kan vooral nuttig zijn voor vegetariërs, veganisten en mensen met een ijzertekort.

Het vitamine C-gehalte van Kakadu-pruimen daalt snel na het plukken, zodat de vruchten gewoonlijk worden ingevroren voor vervoer en verkoop.

Bovendien daalt het vitamine C-gehalte van deze vruchten eveneens wanneer zij worden gekookt. Bij een experiment werd ontdekt dat een saus van Kakadu-pruimen 16,9% minder vitamine C bevatte dan de rauwe vruchten.

Niettemin blijven Kakadu-pruimen, vers of gekookt, een uitstekende bron van vitamine C.

Goede bron van ellaginezuur

Kakadu pruimen zijn rijk aan een soort organisch zuur dat ellaginezuur wordt genoemd.

Ellaginezuur is een polyfenol dat bekend staat als een sterke antioxidant. Het wordt ook vaak aangetroffen in aardbeien, boysenbessen, walnoten en amandelen.

Het wordt in verband gebracht met talrijke gezondheidsvoordelen, waaronder antikanker, ontstekingsremmende, antimicrobiële en prebiotische effecten.

Testbuis- en dierstudies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat ellaginezuur de groei van tumoren kan blokkeren en tumorcelsterfte kan veroorzaken bij een verscheidenheid van kankers.

Meer onderzoek bij mensen is echter nodig om de gezondheidseffecten van ellaginezuur in de voeding te begrijpen.

Momenteel zijn er geen aanbevelingen voor de dagelijkse inname van ellaginezuur. Sommige rapporten schatten de gemiddelde dagelijkse inname op ongeveer 4,9-12 mg.

Kakadu pruimen bevatten ruwweg 228-14.020 mg ellaginezuur per 3,5 ounces (100 gram) gedroogde vrucht. De precieze hoeveelheid wordt bepaald door de boom, het klimaat, de bodemgesteldheid, de rijpheid en de bewaaromstandigheden.

Grote bron van antioxidanten

Kakadu pruimen zijn een uitstekende bron van antioxidanten. Ze bevatten 6 keer meer polyfenolen en 13,3 keer meer antioxidantwerking dan bosbessen.

Antioxidanten helpen bij het neutraliseren van onstabiele moleculen die vrije radicalen worden genoemd. Een teveel aan deze moleculen kan uw lichaam schaden en oxidatieve stress veroorzaken.

Vrije radicalen ontwikkelen zich op natuurlijke wijze, maar slechte voeding, evenals milieu-toxines zoals luchtvervuiling en sigarettenrook, kunnen hun aantal doen toenemen.

Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat vrije radicalen in verband staan met gezondheidsproblemen zoals kanker, hersendegeneratie, diabetes, auto-immuunziekten, en hart- en nierziekten.

Antioxidanten kunnen zich binden aan een teveel aan vrije radicalen, waardoor ze je cellen beschermen tegen hun toxische effecten.

Naast vitamine C en ellaginezuur bevatten pruimen veel andere antioxidanten, waaronder:

 • Flavonolen. Deze worden in verband gebracht met de gezondheid van het hart en hebben mogelijk beroerte-verminderende, kankerbestrijdende en antivirale effecten. De belangrijkste soorten in Kakadu pruimen zijn kaempferol en quercetine.
 • Aromatische zuren. In Kakadu-pruimen zijn de belangrijkste soorten ellaginezuur en galluszuur. Galluszuur wordt in verband gebracht met het voorkomen van neurodegeneratieve ziekten.
 • Anthocyanen. Dit zijn de gekleurde pigmenten in fruit en ze worden in verband gebracht met een goede gezondheid van de urinewegen, een lager risico op sommige vormen van kanker, gezonde veroudering, en een beter geheugen en gezondere ogen.
 • Luteïne. Deze antioxidant is een carotenoïde die in verband wordt gebracht met de gezondheid van de ogen en kan beschermen tegen maculadegeneratie en hartaandoeningen.

Het hoge gehalte aan antioxidanten en de hoge activiteit van Kakadu-pruimen betekenen dat ze ziekten kunnen helpen voorkomen en bestrijden. Toch is meer onderzoek nodig om de effecten van de vrucht zelf te bepalen.

Kan kankerbestrijdende eigenschappen hebben

De voedingsstoffen in de Kakadu pruim kunnen helpen kanker te voorkomen en te bestrijden.

Test-buis studies hebben aangetoond dat extracten van de vrucht ontstekingsremmende eigenschappen hebben die kunnen helpen bij het voorkomen van sommige soorten kanker.

Deze extracten bevorderen ook het afsterven van kankercellen in reageerbuisstudies, wat een belangrijke immuunafweer is tegen kanker en celmutaties.

Bovendien bevatten de vruchten veel ellaginezuur en galluszuur, waarvan in reageerbuisstudies is aangetoond dat ze giftig zijn voor kankercellen.

Kan beschermen tegen ontstekingsziekten

Kakadu pruimen kunnen helpen bij de bescherming tegen ontstekingsziekten, zoals reumatoïde artritis.

Reumatoïde artritis kan worden uitgelokt door bepaalde infecties. Uit reageerbuisonderzoek blijkt dat het extract van de Kakadu-fruitvrucht en -bladeren de bacteriën remt die deze infecties veroorzaken.

Dit effect is waarschijnlijk te danken aan het hoge tanninegehalte van deze vrucht, dat afkomstig is van ellagitanninen – een vorm van ellaginezuur

Hoewel dit onderzoek veelbelovend is, is er meer bewijs nodig.

Kan natuurlijke antibacteriële eigenschappen hebben

Kakadu pruimen hebben natuurlijke antibacteriële eigenschappen waardoor ze nuttig zouden kunnen zijn voor het conserveren van voedsel en het voorkomen van door voedsel overgedragen ziekten.

Onderzoek heeft aangetoond dat de extracten, zaden, schors en bladeren de groei van veel voorkomende voedselpathogenen, zoals Listeria monocytogenes, remmen.

Daarom kunnen oplossingen voor het conserveren van voedsel met extract van de Kakadu pruim een natuurlijk en veilig alternatief zijn voor synthetische methoden.

Bovendien hebben de antibacteriële, antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen van de vrucht geleid tot het gebruik ervan in sommige huidverzorgings- en acne-bestrijdingsproducten.

Er is echter weinig wetenschappelijk bewijs om de voordelen van de topische toepassing van Kakadu pruim extract te ondersteunen.

Mogelijke risico’s

Kakadu pruimen zijn zeer rijk aan oxalaten en vitamine C.

Hoewel de meeste mensen overtollige hoeveelheden van deze stoffen kunnen verwijderen, is bij gevoelige personen een hoge inname in verband gebracht met de vorming van nierstenen.

Risicofactoren zijn onder andere genetica en nier- en ontstekingsziekten.

Risicodragers moeten hun inname van oxalaat beperken tot 40-50 mg per dag. De Kakadu pruim bevat 2.717 mg oxalaat per 100 gram gedroogd fruit, ver boven deze limieten.

Gevoelige personen moeten ook hun inname van vitamine C beperken tot de voedingsreferentie-inname van 90 mg per dag.

Hoe u de Kakadu-pruim aan uw dieet kunt toevoegen

Kakadu pruimen kunnen vers worden gegeten, maar omdat ze zeer vezelig en zuur zijn, worden ze meer gebruikt in jam, conserven, sauzen en sappen.

Om hun grootte en kwaliteit te behouden, worden Kakadu-pruimen gewoonlijk direct na de oogst ingevroren. Gespecialiseerde detailhandelaren kunnen de vruchten in hun geheel ingevroren of gepureerd verkopen.

Daarnaast worden de vruchten vaak gevriesdroogd en tot poeder verwerkt.

Het poeder kan over ontbijtgranen worden gestrooid en worden toegevoegd aan smoothies, sappen, proteïneballetjes, saladedressings en desserts.

Sommige bedrijven gebruiken het poeder ook in hun supplementformules. Er is echter weinig onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van de Kakadu pruim in deze vorm.

De onderste regel

Kakadu pruimen zijn een inheemse Australische vrucht die het hoogste vitamine C-gehalte heeft van alle voedingsmiddelen ter wereld.

De vruchten zijn ook caloriearm maar rijk aan vezels, koper, ijzer en verschillende antioxidanten.

Hoewel het onderzoek naar hun gezondheidsvoordelen beperkt is, zijn de anti-kanker, anti-inflammatoire en antibacteriële eigenschappen veelbelovend voor het beheersen of voorkomen van een reeks gezondheidsaandoeningen.

Door admin