Dropplant beschrijving van soorten en kenmerken

Dropplant (Agastache) is een kruid dat behoort tot de duizendbladfamilie. Het lijkt een prachtige landschapsstruik die in verticale beplantingen kan worden gebruikt. Kan worden gekweekt als vaste plant of als eenjarige (als u niet wilt overwinteren).

Bij de eerste stopt de bloei vroeg, omdat in de vroege herfst moet worden gesnoeid. Als eenjarige bloeit dropplant tot de vorst. Deze plant is niet populair om zijn uiterlijk, maar om zijn geneeskrachtige eigenschappen.

Beschrijving van de plant

Dropplant , vaak Agastache genoemd, is zeer groot en massief, en wordt daarom zelden gekweekt, hoewel hij weelderige, mooie pluimen kan vormen. De eenvoudig vertakkende stengels worden tot 1,5 m hoog. De stengels hebben smakelijke, sterk geurende lancetvormige bladeren die op brandnetels lijken, maar zacht, donzig en aangenaam geurend zijn.

Ze vormen een bijna doorschijnende massa. Pluizige bloeiwijzen tot 10 cm lang in dichte aartjes, bloemen buisvormig, smal, paars, oranje, paars, roze, wit. De geur is kruidig, dicht bij anijs, met noten van peper en munt.

Nuttige eigenschappen van dropplant (agastacha)

De officiële geneeskunde van Europa gebruikt deze plant niet, maar de Chinese wel. De Chinezen geloven dat het de bloeddruk en de stofwisseling stabiliseert, de mannelijke potentie verhoogt, het immuunsysteem versterkt en de zenuwen kalmeert.

De geneeskrachtige eigenschappen van agastachis zijn te danken aan de aanwezigheid van een olie van 15% in het bovengrondse deel, die 80% methylhavicol bevat met een aroma van anijs. De resterende 20% bestaat uit ongeveer 20 componenten, waarvan de verhouding voortdurend verandert, waardoor de plant een aroma van munt, citroen en fruit krijgt.

Alle delen van de polygonum bevatten glucose, zuren (waaronder het zeldzame cafeïnezuur), fenolverbindingen, looistoffen, B-vitamines, oligo-elementen (jodium, ijzer, mangaan).

Bij het zoeken naar profylactische actieve stoffen ontdekte men dat de olie van dropplant uitwendig kan worden gebruikt om huidziekten (seborroe, alopecia, schimmeldermatitis) te behandelen. Het plan is om deze plant te gebruiken als basis voor cosmetische producten.

Het gebruik van dropplant in de alternatieve geneeskunde is het maken van kruidendrankjes, extracten en tincturen voor medische behandeling:

 • aandoeningen van de luchtwegen, waaronder tuberculose;
 • ziekten van de lever, alvleesklier, urogenitaal systeem;
 • gastritis, maagzweren;
 • hypertensie;
 • dystonie;
 • angina pectoris;
 • atherosclerose;
 • slapeloosheid;

Voor kinderen met een allergische diathese gebruikt men baden met afkooksel. Bad borstels worden gebruikt om giftige stoffen te verwijderen. De infusie heelt barsten in de huid en voorkomt overmatige droogheid.

Let er bij het gebruik op dat preparaten met loquat (japanse mispel of neffel) niet mogen worden ingenomen :

 • na een chirurgische ingreep;
 • terwijl je zwanger bent en borstvoeding geeft;
 • voor tromboflebitis, kanker;
 • alcoholisme, epilepsie;

Een overdosis kan desastreus zijn, dus neem geen combinatiedrankjes zonder uw arts te raadplegen.

Teelt van dropplant

Noord-Amerika wordt als thuisland van de dropplant beschouwd. Siergewassen worden gebruikt in Japan, Canada, de VS en Europa.

Als u dropplant (agastachis) in een moestuin kweekt, kies dan een goed verlichte plaats. De grond kan van elke vruchtbaarheid zijn (deze plant gedijt op de armste gronden). Het is belangrijker de plant een losse (ademende) grond te geven die overtollig vocht snel kan afvoeren. Het bed voor het planten van zaailingen moet in de herfst worden bewerkt en er moet humus worden aangebracht.

Hoe zaailingen te kweken van dropplant

Plant zaailingen als de multi koloniaal als eenjarige wordt gebruikt. Vaste planten kunnen vegetatief worden vermeerderd.

Begin april worden containers met zaaisubstraat klaargemaakt. De zaden worden over het oppervlak uitgestrooid, met dezelfde aarde bedekt en opgespoten. Om de ontkieming te versnellen, de potjes met folie bedekken en ze in een warme, goed geventileerde ruimte zetten en ze regelmatig besproeien. De scheuten moeten in aparte bakjes worden gekiemd.

Als de zaailingen zich te veel uitstrekken, verhoog dan de lichtintensiteit en voeg aarde toe tot op het niveau van de bladeren.

Bij het planten in de grond, verwijdert u de zaailingen samen met de kluit en laat u een afstand van 20-25 cm tussen de gaten. Gebruik compost als mulch.

De dropplant (agastache) zaden worden begin april gezaaid. De gaten zijn 2 cm diep en vóór het zaaien wordt er water in gegoten. Dikke spruiten moeten worden uitgedund. In het eerste jaar is de kans het grootst dat de meerkleurige bloei uitblijft.

Vermeerdering van de plant

Er kunnen twee methoden worden gebruikt: struiken verdelen of stekken laten wortelen.
Volwassen heesters kunnen zowel in het voorjaar als in het najaar worden gesplitst. Ze worden gewoon opgegraven en het wortelstelsel wordt in verschillende delen verdeeld. Er worden gaten gegraven, en regelmatig water geven is nodig voor de vermeerdering.

Bewortelen van stekken

Snijd in het voorjaar stekken van de stengels en dek ze af met glazen potten voor hergroei. De afdekking wordt periodiek geventileerd en zo nodig bewaterd. Of de planten klaar zijn om te worden verplant, blijkt uit het verschijnen van groeiknoppen en nieuwe scheuten.

Verzorging van de dropplant

Irrigatie

Hoewel dropplant droogte goed verdraagt, moet je ze niet kwellen. Geef regelmatig en met mate water als u wilt dat deze bloemen bloeien. De luchtvochtigheid moet op een constant niveau worden gehouden, te veel vocht is schadelijk voor deze plant.

Voederen

Er mag geen meststof op de dropplant (agastache) worden gebruikt als behandeling of als voedsel. Bemesting is nodig als de dropplant alleen voor decoratieve doeleinden wordt gebruikt. Minerale meststoffen moeten 3 keer in het seizoen worden toegediend, met een onderbreking van een maand tussen de bemestingen.

De dropplant kan zelf geen onkruid verdelgen, dus regelmatig wieden is een essentieel onderdeel van de verzorging van de agastacha. Na irrigatie of regen moet de grond worden losgemaakt. De hoeveelheid werk wordt verminderd wanneer mulching (bodembedekking) wordt toegepast.

Ziekten en plagen van de dropplant

De multi koloniale hebben te lijden van echte meeldauw als ze in drassige grond worden geplant of als de planten te dicht op elkaar staan. De ziekte kan worden bestreden met fungiciden, spreiding en minder water geven. Ongedierte wordt niet aangetrokken door de geur van de plant.

De opvatting dat de meerkoloniale plant niet goed bestand is tegen vorst, is niet helemaal juist. Wortels zullen afsterven als lage temperaturen worden gecombineerd met een hoge bodemvochtigheid. Maar voorbereiding op de overwintering is nog steeds nodig in de Midlands. Half september worden de struiken teruggesnoeid, zodat stronken van 10 cm hoog overblijven. De beplanting is bedekt met lapnoten of droge bladeren.

Toepassing

Uit de beschrijving van de loquat kan iedereen opmaken dat het een uitstekende optie is voor landschapsinrichting.In grote bloemperken wordt agastachis gekweekt om de textuur te verbeteren, het volume te vergroten. De meerkleurige bloeiende plant maakt de aanleg van landschappelijke beplantingen mogelijk, decoreert mixborders en textiele plantenbakken, lege plekken in parken.

Na het planten van dropplant krijgen gazons, onaantrekkelijke en lege delen van tuinen die er anders uitzien. Deze plant geeft structuur aan het landschap, verlevendigt sier- en apothekersmoestuinen.

Wanneer ze in bakken worden gekweekt, sieren multikoloniale planten terrassen, open priëlen, balkons en kinderspeelplaatsen. Meestal wordt loquat geplant samen met veronica, munt, lupine, astilbe en kattenkruid. Veel mensen kweken polygonum als snijplant.

De loosestrife is een honingraat en kan het hele seizoen door worden gebruikt om levensmiddelen en dranken op smaak te brengen. Als geneeskrachtig kruid wordt agastache geoogst tijdens de bloei. De scheuten worden, samen met de bladeren, afgesneden en binnen of buiten uitgespreid.

De droogplaats moet goed geventileerd zijn en buiten het bereik van zonlicht. Bewaar gedroogde kruiden in glazen potten met deksels of in zware papieren zakken.

Soorten en variëteiten

De classificatie van dropplant is niet volledig, er zijn 3 hoofdsoorten geïdentificeerd:

 • Rimpelroos
 • Anijs
 • brandnetel

Agastache rugosa

Agastache rugosa wordt vaak Tibetaanse munt of Koreaanse munt genoemd. Groeit in Centraal- en Noord-Azië, in Tibet, de Himalaya en Siberië op zandige, zanderige bodems. Kruid of heester, tot 1 m hoog en 0,6 m in diameter, is moeilijk te determineren. De sierwaarde is laag, dus wordt hij gekweekt als geneeskrachtige plant, honingbij.

De bladeren zijn donkergroen met een anijsgeur en de bloeiwijzen zijn kaarsvormige, paars-paarse trechtervormige bloemen. Een onderscheidend kenmerk is de hoge vorstbestendigheid. Een imker kan tot 700 kg honing per seizoen uit 1 hectare halen.

Er zijn variëteiten gekweekt van agastacha rugosa:

 • Blue Spike (blauwe spetter) – met blauwe of blauwpaarse bloemen;
 • Honey Bee Blue (blauwe honingbij) – Een vaste plant tot 0,7 m hoog, de stengel en het blad verspreiden een geur van anijs en munt en de bloeiwijzen zijn blauw van kleur;
 • Honingbij (honingbij) – een weelderig bloeiende eenjarige.

Mexicaanse Agastache

Agastache mexicana is populair bij bloemisten vanwege zijn compacte formaat en grote bloeiwijzen. Hij is 0,8-1 m hoog, groeit snel, heeft tere hartvormige bladeren met een smaragdgroene tint en gekartelde randen, de aar is zeer lang en de bloemen zijn roze of rood.

Door admin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *