Koffie drinken kan het risico op Alzheimer verminderen

Er is momenteel geen genezing voor de ziekte van Alzheimer, hoewel behandeling en verandering van levensstijl de progressie ervan kunnen vertragen.
Een nieuw Australisch onderzoek suggereert dat een hogere koffie-inname in verband kan worden gebracht met een tragere cognitieve achteruitgang.
Er was ook een verband tussen een hogere koffie-inname en een tragere accumulatie van amyloïde afzettingen in de hersenen.

Wereldwijd leven meer dan 55 miljoen mensen met dementie. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer (AD), die volgens deskundigen verantwoordelijk is voor 50-75% van de dementiegevallen. In een vergrijzende bevolking zullen de gevallen van AD naar verwachting toenemenTrusted Source.

AD is een gecompliceerde ziekte en geen normaal onderdeel van het ouder worden. Het veroorzaakt complexe veranderingen in de hersenen die kunnen leiden tot geheugenverlies en cognitieve achteruitgang.

Een nieuwe studie in Australië heeft bewijs gevonden dat suggereert dat er een verband bestaat tussen de hoeveelheid koffie die mensen drinken en hun snelheid van cognitieve achteruitgang. De studie verscheen onlangs in het tijdschrift Frontiers in Aging Neuroscience.

Eerder onderzoek heeft gesuggereerd dat koffie de incidentie van cognitieve stoornissen zou kunnen verminderen. De auteurs van deze nieuwe studie wilden dit verder onderzoeken.

Dr. Samantha Gardener, de hoofdauteur van het artikel, zegt dat als aanvullend onderzoek dit verband bevestigt, “koffie-inname op een dag zou kunnen worden aanbevolen als een levensstijlfactor gericht op het vertragen van het begin van [AD].”

Ze vervolgt: “Het is een eenvoudig iets dat mensen kunnen veranderen. Het zou vooral nuttig kunnen zijn voor mensen die risico lopen op cognitieve achteruitgang, maar nog geen symptomen hebben ontwikkeld.”

Onderzoek naar het verband

Het onderzoeksteam is gevestigd aan de Edith Cowan University in Perth, West-Australië. De wetenschappers gebruikten gegevens van de longitudinale studie Australian Imaging, Biomarkers, and Lifestyle (AIBL) en volgden de deelnemers gedurende meer dan tien jaar.

Aan de studie namen 227 volwassenen deel van 60 jaar of ouder, die aan het begin van de studie geen cognitieve achteruitgang vertoonden. Het team gebruikte een vragenlijst om informatie van de deelnemers te verzamelen over de hoeveelheid en de frequentie van de koffie die zij consumeerden.

Vervolgens voerden ze cognitieve beoordelingen uit met behulp van een selectie van psychologische maatregelen op basislijn en met tussenpozen van 18 maanden. Bij deze beoordelingen werden zes cognitieve gebieden gemeten: episodisch herinneringsgeheugen, herkenningsgeheugen, uitvoerende functie, taal, aandacht en verwerkingssnelheid, en de AIBL Preclinical Alzheimer Cognitive Composite (PACC).

PACC is een samengestelde score, een combinatie van tests voor geheugen, executieve functie en cognitie. ResearchTrusted Source heeft aangetoond dat het op betrouwbare wijze de eerste tekenen van cognitieve achteruitgang kan meten.

Een subset van 60 deelnemers onderging PET hersenscans om de accumulatie van beta-amyloïde in de hersenen te beoordelen. Een andere groep van 51 deelnemers onderging MRI-scans om de atrofie van hun hersenvolume te bepalen.

Bevindingen

Analyse van de gegevens toonde aan dat gewoon koffiedrinken positief geassocieerd was met de cognitieve gebieden van executieve functie, aandacht, en de PACC score. Het drinken van grotere hoeveelheden koffie werd geassocieerd met een tragere cognitieve achteruitgang op deze gebieden in de loop van het onderzoek.

Een hoger koffiegebruik op de basislijn hield ook verband met een tragere accumulatie van amyloïd proteïne gedurende de 126 maanden.

Er leek in deze studie geen verband te bestaan tussen koffie-inname en atrofie van het hersenvolume.

De waargenomen resultaten suggereren dat het verhogen van de koffie-inname van 1 naar 2 kopjes per dag de cognitieve achteruitgang na 18 maanden met maximaal 8% zou kunnen verminderen. Er zou ook tot een daling van 5% in cerebrale beta-amyloïde accumulatie kunnen zijn gedurende dezelfde periode.

Dr. Gardener vertelde: “Een hogere koffie-inname werd geassocieerd met een langzamere accumulatie van het kleverige eiwit beta-amyloïde, dat samenklontert in de hersenen van mensen met de ziekte van Alzheimer.”

“Dit was echt interessant voor ons om een potentieel mechanisme vast te stellen, vooral omdat de onlangs goedgekeurde medicatie voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer in de Verenigde Staten, Aduhelm, ook werkt door zich te richten op dit eiwit om de opbouw ervan te verminderen, maar nogal controversieel is geweest en geen effecten heeft laten zien op het verminderen van cognitieve achteruitgang, wat koffie-inname wel heeft.”

Beperkingen

Het is belangrijk rekening te houden met de beperkingen van de studie. Deze omvatten het feit dat zelfgerapporteerde voedingsgegevens onderhevig kunnen zijn aan bias bij het herinneren. De auteurs merken echter op dat koffie-inname minder vatbaar is voor rapportagefouten omdat het om een langdurig gewoontepatroon gaat.

Ten tweede gaat het om een vrij kleine steekproef van slechts 227 mensen. Met een klein aantal deelnemers is het moeilijker conclusies te trekken over de algemene bevolking.

Ook konden de gegevens geen verschil aantonen tussen het drinken van cafeïnehoudende of cafeïnevrije koffie en kon niet worden bevestigd of de bereidingswijze enig effect had.

Dr. Sara Imarisio, hoofd onderzoek van Alzheimer’s Research UK, vertelde : “Studies zoals deze kunnen nuttige aanwijzingen geven over de effecten van voeding op de gezondheid van onze hersenen, maar we moeten voorzichtig zijn met het interpreteren van de resultaten, omdat we weten dat er veel andere factoren meespelen als het gaat om het risico op dementie.”

Toekomstig onderzoek

De auteurs zeggen dat meer lange termijn observationele en interventie studies nodig zijn om deze bevindingen te bevestigen.

Dr. Gardener vertelde : “Aanvullende studies met deelnemers die [meer dan] 10 jaar worden gevolgd in een reeks verschillende groepen deelnemers, en interventiestudies waarbij deelnemers een specifieke hoeveelheid en soort koffie krijgen toegewezen om te drinken, zijn nodig om onze voorlopige bevindingen te bevestigen.”

voegde Dr. Imarisio toe:

“Future research into long-term outcomes is needed to further understand the benefits of regular coffee consumption. In the meantime, the best way to keep your brain healthy as you age is to stay physically and mentally active, eat a healthy balanced diet, not smoke, drink only within the recommended limits, and keep weight, cholesterol, and blood pressure in check.”

Door admin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *