Behandeling van geestesziekten - Depressie, Angst, Verslaving en PTSD

Volgens de National Alliance of Mental Health krijgt een op de vijf volwassenen in het Westen tijdens zijn leven te maken met een geestesziekte. Maar standaardbehandelingen kunnen traag werken en bijwerkingen veroorzaken.

Om betere oplossingen te vinden, heeft een onderzoeker van Virginia Tech zich aangesloten bij een renaissance van onderzoek naar een lang verboden klasse van geneesmiddelen die verschillende vormen van psychische aandoeningen zouden kunnen bestrijden en bij muizen langdurige resultaten hebben bereikt met slechts één dosis.

Met behulp van een proces dat zijn lab in 2015 heeft ontwikkeld, helpt Chang Lu, de Fred W. Bull Professor of Chemical Engineering in het College of Engineering, zijn medewerkers van de Virginia Commonwealth University bij het bestuderen van de epigenomische effecten van psychedelica.

Hun bevindingen geven inzicht in hoe psychedelische stoffen zoals psilocybine, mescaline, LSD en vergelijkbare drugs symptomen van verslaving, angst, depressie en posttraumatische stressstoornis kunnen verlichten. De drugs lijken sneller te werken en langer te werken dan de huidige medicijnen – en dit alles met minder bijwerkingen.

Het project hing af van Lu’s genomische analyse. Zijn proces stelt onderzoekers in staat zeer kleine weefselmonsters te gebruiken, tot honderden à duizenden cellen, en daaruit zinvolle conclusies te trekken. Oudere processen vereisen veel grotere monsters, dus Lu’s aanpak maakt het mogelijk studies uit te voeren met slechts een kleine hoeveelheid materiaal uit een specifiek deel van een muizenbrein.

En het bekijken van de effecten van psychedelica op hersenweefsel is bijzonder belangrijk.

Onderzoekers kunnen menselijke klinische proeven doen met de stoffen, door bloed- en urinemonsters te nemen en gedrag te observeren, zei Lu. “Maar het punt is dat de gedragsgegevens je wel het resultaat vertellen, maar niet waarom het op een bepaalde manier werkt,” zei hij.

Maar door te kijken naar moleculaire veranderingen in diermodellen, zoals de hersenen van muizen, kunnen wetenschappers kijken in wat Lu de zwarte doos van de neurowetenschap noemt, om de biologische processen die aan het werk zijn te begrijpen. Hoewel de hersenen van muizen heel anders zijn dan die van mensen, zijn er volgens Lu genoeg overeenkomsten om geldige vergelijkingen te maken tussen de twee.

De farmacoloog Javier González-Maeso van de VCU heeft carrière gemaakt met het bestuderen van psychedelica, die verboden waren nadat recreatief gebruik van de drugs in de jaren zestig populair was geworden. Maar in de afgelopen jaren zijn regelgevers begonnen het onderzoek naar de drugs toe te staan.

In het werk van andere onderzoekers, voornamelijk naar psilocybine, een stof die voorkomt in meer dan 200 soorten schimmels, zei González-Maeso dat psychedelica veelbelovend zijn gebleken in het verlichten van depressies en angststoornissen. “Ze veroorzaken diepgaande effecten in de perceptie,” zei hij. “Maar ik was geïnteresseerd in hoe deze drugs daadwerkelijk gedragseffecten in muizen teweegbrengen.”

Om de genomische basis van deze effecten te onderzoeken, werkte hij samen met Lu.

In de gezamenlijke Virginia Tech – VCU studie, gebruikte González-Maeso’s team 2,5-dimethoxy-4-iodoamphetamine, of DOI, een drug vergelijkbaar met LSD, en diende het toe aan muizen die waren getraind om bepaalde triggers te vrezen. Lu’s lab analyseerde vervolgens de hersenmonsters op veranderingen in het epigenoom en de genexpressie. Ze ontdekten dat de epigenomische variaties over het algemeen langduriger waren dan de veranderingen in genexpressie, en dus waarschijnlijk meer verband hielden met de langetermijneffecten van een psychedelicum.

Na één dosis DOI reageerden de muizen die hadden gereageerd op angstopwekkers niet langer met angstig gedrag. Hun hersenen vertoonden ook effecten, zelfs nadat de stof niet langer aantoonbaar was in de weefsels, aldus Lu. De bevindingen werden gepubliceerd in het oktobernummer van Cell Reports.

Het is een hoopvolle ontwikkeling voor mensen die lijden aan psychische aandoeningen en de mensen die van hen houden. In feite was het niet alleen de wetenschap die Lu in het project trok.

Voor hem is het ook persoonlijk.

“Mijn oudere broer lijdt al 30 jaar aan schizofrenie. Dus ik ben altijd al geïntrigeerd geweest door geestelijke gezondheid,” zei Lu. “En toen ik ontdekte dat onze benadering kan worden toegepast om naar dat soort processen te kijken, besloot ik onderzoek te doen op het gebied van hersenneurowetenschappen.

González-Maeso zei dat het onderzoek naar psychedelica nog in de kinderschoenen staat, en dat er nog veel werk verzet moet worden voordat behandelingen op basis van psychedelica op grote schaal beschikbaar zijn.

Door admin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *